zakiszać

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Łodygi i liście sprzątnięte z pola w okresie mleczno- woskowej dojrzałości ziarna zawierają już znacznie mniej cukru niż kukurydza zebrana wcześniej. Stąd kiszonka z nich ma nieco gorszy smak i bydło mniej chętnie ją wyjada. Najlepiej łodygi i liście pozostające po sprzęcie kolb zakiszać razem z innymi paszami, jak liście buraków, świeże wytłoki buraczane, wywar lub zielonka poplonowa...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
MPRoln - Mały Poradnik Rolnika (War­sza­wa)
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
czasownik

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.