wodoropotasowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) myśle spożywczym są kwasy: winowy i cytrynowy. Kwas winowy jest kwasem dwukarboksylowym, zawierającym w cząsteczce również dwie grupy hydroksylowe COOH I H—C—OH I H—C—OH I COOH kwas winowy Kwas ten występuje w przyrodzie w winogronach i w innych owocach. Na dnie beczek, w których przechowuje się wino, wytrąca się trudno rozpuszczalny osad soli kwasu winowego, mianowicie winian wodoropotasowy. Służy on do otrzymywania wolnego kwasu winowego oraz dodawany jest do proszków do pieczenia. Ostatnio opracowano metody otrzymywania kwasu winowego z cukru przy pomocy specjalnych bakterii...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Drapała, Tadeusz 1968. Chemia spożywcza dla zsz, wyd. 2, Warszawa : PWSZ
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.