szklisto-galaretowaty

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) MARMOLADA [franc. < portug.], produkt otrzymany z —► przecieru owoców jednego lub kilku rodzajów, zagęszczonego przez gotowanie z cukrem do konsystencji smarownej, szklisto-galaretowatej i do zawartości wody 30-45%; jako dodatkowe składniki używane są często : syrop skrobiowy, pektyny, kwasy spożywcze (cytrynowy, winowy), środki konserwujące i barwiące; gatunki handlowe m. różnią się rodzajem owoców...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.