solodajny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Przez siedem lat bowiem, jak twierdził, zaszyty nad śródleśnym jeziorem żywił się rybą, ale soli nie pokosztował. Był to wypadek zapewne wyjątkowy, ponieważ sól, w taki czy inny sposób, musiała docierać do każdego domostwa. Używano jej zresztą nie tylko dla przyprawiania potraw, ale też i do konserwacji artykułów spożywczych, zwłaszcza ryb, mięsa i tłuszczu. Pomimo swej powszechności przyprawa ta była jednak w dość znacznej cenie, zwłaszcza od czasu, kiedy swobodny dostęp do solodajnych źródeł został ograniczony przez księcia. Toteż bodaj częstszym sposobem przechowywania zapasów było suszenie lub wędzenie ryb i mięsiw, a także sporządzanie różnego rodzaju kiszonek, zakwaszanych w drewnianych cebrach, kadziach czy innych jeszcze naczyniach...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Kiersnowska, Teresa, Kiersnowski, Ryszard 1970. Życie codzienne na Pomorzu wczesnośredniowiecznym. Wiek X-XII, Warszawa : PIW
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.