solno-drożdżowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 4, 9. 11 zaczyn solno-drożdżowy — zawiesina całej ilości drożdży przewidzianej w recepturze dla danego rodzaju pieczywa w 10—15-proc. wodnym roztw. soli. Z.s.-d. jest pobierany do wytwarzania ciast po 6—24 h od momentu jego sporządzenia...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.