przeestryfikowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 119, 149 tłuszcze naturalne — tłuszcze otrzymane z surowców roślinnych lub zwierzęcych i nie poddawane procesom chem. przetworzenia (uwodornienie, przeestryfikowanie). Tai. są wieloskładnikowymi mieszaninami, w których mogą występować: trój-, dwu- i jednoglicerydy, woski, wolne kw. tłuszczowe, alkohole tłuszczowe,...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.