polidyspersyjny

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Pod względem fizykochemicznym mleko jest układem polidyspersyjnym, składającym się z prawdziwie rozpuszczonych soli i cukru mlekowego, koloidalnie roztworzonych substancji białkowych oraz emulgowanego tłuszczu. Takim składem tłumaczy się biała barwa i nieprzeżroczystość mleka. Smak normalnego mleka krowiego iest łagodnie słodkawy. Przy schorze...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.