peptonizować

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Wytrawiając trzustkę wodą w ciągu kilku godzin w temperaturze niskiej, otrzymujemy ciecz zcukrzającą, lecz nie peptonizującą. Natomiast przez długotrwałe wytrawianie trzustki wodą wielokrotnie zmienianą, otrzymujemy wreszcie soki trzustkowe sztuczne bardzo wyraźnie peptonizujące, lecz całkowicie pozbawione zdolności zcukrzania. Okazuje się więc, iż ferment amylolityczny wyciąga się łatwiej niż proteolityczny...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Arthus, Maurice 1922. Podstawy chemji fizjologicznej, przeł. M. Dominikiewicz, Warszawa : Trzaska, Evert i Michalski
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.