niskosodowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Uzyskuje się je przez dobór surowców o niższej zawartości sodu oraz przy ograniczeniu dodatku soli kuchennej. Rozróżnia się, zależnie od przeznaczenia, przetwory bądź potrawy: 1) bardzo niskosodowe o zawartości poniżej 40 mg% Na (ok. 0,1% NaCl); 2) niskosodowe — poniżej 120mg% Na (ok. 0,3% NaCl); 3) małosodowe — poniżej 240 mg% Na (ok...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.