niedopeklowanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) ZJc. stwierdza się niekiedy wkrótce po przekrojeniu, a więc na długo przed wystąpieniem rozkładu gnilnego. Zielenienie jest spowodowane niepożądanymi przemianami chromoproteidowych barwników mięsa (niedopeklowanie) lub niewłaściwymi przemianami procesów enzymatycznych i mikrobiologicznych (-»- kiełbasa, zmiany spowodowane przez drobnoustroje). Po¬ wodem zJc. może być także niedogrzanie w cza...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.