mikronieszczelność

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) przechowywania w magazynach. Rozwój szczątkowej mikroflory zwykle wkrótce po sterylizacji prowadzi najczęściej do powstawania bombaży, choć istnieją też drobnoustroje powodujące psucie się konserw bez wytwarzania gazów. Zakażenie wtórne konserw jest wywołane obecnością bakterii, które przeniknęły do puszek przez mikronieszczelności szwów lub zakładek podwójnych po sterylizacji, szczególnie w czasie chłodzenia i nieprawidłowego przetrzymywania w stanie mokrym. Wielkość zakażenia surowców i przetworów rybnych zależy od stanu higieny w przetwórniach i systemu organizacji pracy...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.