kuwertura

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) KUWERTURA [franc.], odmiana masy czekoladowej, półprodukt do powlekania („obciągania”) wyrobów cukierniczych, lodów itp.; zawiera więcej tłuszczu (ponad 35%) i mniej cukru niż masa przeznaczona do produkcji —► czekolady konsumpcyjnej...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
WEP PWN 1962-1970. Wielka encyklopedia powszechna PWN. T. 1-13, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.