egzoosmoza

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) suchość fizjologiczna — brak wody niezbędnej do rozwoju drobnoustrojów, związany z dużym wzrostem ciśn. osmotycznego i odpowiednio intensywnym procesem odciągania wody z komórek (egzoosmoza). W przetwórstwie zjawisko s.f. wykorzystywane jest jako czynnik konserwujący np. susze — odparowanie prawie całej ilości wody; marmolady, dżemy i galarety — duże stężenie cukru; koncentraty sokowe — duże stężenie cukrów i kwasów; produkty solone — duże stężenie soli (-> żywność, utrwalanie)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.