dosładzać

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) nych -►przewodów (mlecznych) np. u figowca, sałaty, mniszka lekarskiego, jaskółczego ziela, maku; 4) płyn wydzielany z owoców lub warzyw najczęściej przez tłoczenie; jako produkt spoż. często dodatkowo dosładzany, klarowany, pasteryzowany; 5) s. trawienn e, wydzieliny gruczołów trawiennych; ślina, sok żołądkowy, żółć, sok jelitowy; s. żołądkowy, wydzielina gruczołów mieszczących się w błonie śluzowej żołądka; bezbarwny, wodnisty, kwaśny płyn zawierający kwas solny, śluz oraz fermenty: pepsynę, podpuszczkę i lipazę...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
MEP PWN 1959. Mała encyklopedia powszechna PWN, wyd. 1, seria B, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.
Sąsiedztwo a tergo