dosmaczyć

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Ewa tego dnia „dawała mieszkanie” na redakcję gazetki „Walka trwa”. Tomyski został potem na obiedzie, który przyrządziły obie z Bronką, Ewa zapowiedziała, że olśni Józka... owsianką. Była to chluba jej wojennej sztuki kucharskiej. Ugotowana z najlepszych, jakie można było dostać, płatków owsianych na tęgim smaku z kartkowego mięsa i jarzyn, zaprawiona suto majerankiem i suszonym koperkiem, a dosmaczona cienko pokrajanymi kartoflami warzonymi w łupinach na parze, słowem wysublimowana owsianka przeszła wielokrotnie samą siebie. Bronka zużyła kartkowe mięso na pierogi, a trzeba przyznać, że stanęła na wysokości niewdzięcznego zadania. Świetnie zmielony farsz, którego smak zaostrzony został czosnkiem, smażoną cebulą i odrobiną pieprzu, przezierał przez ciasto cieniutkie „jak sewrska porcelana”...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Piasecki, Bolesław 1971. Siły rozwoju, Warszawa : Pax
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
imiesłówliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.