dofermentowywać

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Lit. 37. 38 piwo, leżakowanie po fermentacji dolnej — faza procesu technol., w której młode piwo odpowiednio sklarowane i oziębione do 5—4°C skierowane jest do naczyń leżakowych, w których dofermentowuje i nasyca się CÓ2 pod nadciśn. Jest to proces długotrwały, którego czas trwania zależy przede wszystkim od rodzaju produkowanego piwa, od jego mocy, a następnie od założonego stanu stabilności koloidalnej produktu gotowego (tabl.)...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
czasownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.