dofermentowywanie

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) soku w postaci „matki drożdżowej” wywołują fermentację. Po zakończeniu fermentacji komórki drożdżowe opadają na dno, a klarowne młode wino zlewa się do czystych beczek — kuf, w których zachodzi dalsze dofermentowywanie cukru i inne jeszcze przemiany wpływające w decydujący sposób na smak i zapach wina. Proces ten nosi nazwę leżakowania. Wino 0 charakterystycznych pożądanych cechach otrzymuje się tylko wówczas, gdy stosuje się odpowiednią odmianę winogron, rasę drożdży, przestrzega dokładnie temperatury w czasie fermentacji oraz gdy wino odpowiednio długi czas leżakuje. Otrzymany osta...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Drapała, Tadeusz 1968. Chemia spożywcza dla zsz, wyd. 2, Warszawa : PWSZ
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
rzeczownikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.