brzeczkowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Dokonuje się tego jedno-, dwu- lub trzykrotnie. W procesie tym następuje rozpuszczenie i scukrzenie skrobi. Po jego zakończeniu pompuje się brzeczkę do kadzi filtracyjnej, w której oddziela się od niej substancje stałe, nie rozpuszczone podczas warzenia, a potem zagęszcza się ją nieznacznie w kodę brzęczkowym przez gotowanie z dodatkiem chmielu. Po skończonym gotowaniu klaruje się brzeczkę w odchmiełaczu w celu oddzielenia nierozpuszczonych części chmielu, po czym pompuje do aparatów chłodzących, w których zostaje ochłodzona do temp. 4—5°C. Ochłodzoną brzeczkę zlewa się do kadzi fermentacyjnych i zadaje odpowiednią ilością drożdży dolnej fermentacji (nastawianie). W czasie fermentacji dolnej rozróżnia się 2 okresy: fermentację główną i fermentację leżakową. Fermentacja główna trwa 8—10 dni...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Troskolański, Adam Tadeusz (red.) 1960. Mała encyklopedia techniki, Warszawa : PWN
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.