bryjowaty

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) Właściwe zboża, pszenica i żyto, jęczmień, rzadziej owies, też były konsumowane w znacznym stopniu w postaci na pół płynnej, bardziej ekonomicznej i łatwiejszej do przyrządzenia. Jeśli mąki roztartej w żarnach nie rozgotowywano na bryjowatą zacierkę, to wypiekano z niej na palenisku placki. Właściwy chleb, pieczony z mąki zakwaszonej, zdarzał się stosunkowo rzadziej. Sam jego wypiek był trudniejszy, wymagał odpowiedniego pieca, który o ile istniał, to z reguły poza obrębem domostwa. Toteż lepsze...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Kiersnowska, Teresa, Kiersnowski, Ryszard 1970. Życie codzienne na Pomorzu wczesnośredniowiecznym. Wiek X-XII, Warszawa : PIW
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba pojedyncza

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.