bezosłonkowy

Słowo poświadczone w fotocytacie:
(...) bądź podrobowych (ew. z dodatkiem krwi i surowców roślinnych), przygotowane w osłonkach naturalnych, sztucznych lub w formach i utrwalane przez gotowanie lub pieczenie. Rozróżnia się w.w.: bezosłonkowe — kaszanki pieczone i zapiekane; klops podrobowy; pasztet krwisty i drawski; pieczeń krwistą, kurpiowską, puławską, wiejską i rybnicką, oraz w osłonkach — kiszki i salcesony...

Dodatkowe informacje

Diachroniczna częstość użycia słowa (wystąpień na milion wyrazów):
Lokalizacja ekscerptu na stronie:
Adres bibliograficzny:
Banecki, Henryk et al. 1978. Encyklopedia techniki. Przemysł spożywczy, Warszawa : WNT
Etykiety gramatyczne poświadczenia:
przymiotnikliczba mnoga

Zastrzeżenia

W naszych materiałach trafiają się błędy, są nieuniknione w tak wielkim zbiorze danych. Procentowo nie jest ich jednak więcej niż w klasycznym 11-tomowym Słowniku języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego. Ciągle je wyszukujemy i nanosimy natychmiast poprawki, co w epoce przedelektronicznej było zupełnie niemożliwe.